Nye regler fra Mattilsynet om innførsel av hund

1. juni 2016

Mattilsynet har kommet med nye regler for innførsel av hund til Norge.

De nye reglene trår i kraft i dag.

De nye reglene vil ramme alle som reiser utenlands med hunder for å stille ut eller konkurrere,  hvis man da ikke står som eier  av den.

En reise med et kjæledyr til og fra utlandet regnes kun som privat (ikke kommersiell) hvis eieren av dyret er med på reisen eller har foretatt den samme reisen innenfor fem dager før eller skal gjennomføre samme reise innen fem dager etter at dyret skal transporteres.

Det er med andre ord mulig for en annen enn eieren å ta dyret med til utlandet innenfor denne tidsrammen dersom eierens tilsvarende reise kan dokumenteres i tidsperioden. Slik dokumentasjon kan medbringes eller må kunne framskaffes av eieren ved forespørsel.

Detter vil for eksempel føre til at dyret ikke kan sendes på utstilling i utlandet uten at eier er med på reisen eller kan dokumentere å skulle gjennomføre tilsvarende reise for å utløse dyrets behov for å reise.

Det er ikke mulig for andre enn eieren å ta kjæledyret med til utlandet. Da blir reisen regnet som kommersiell transport.

Hvis eieren ikke reiser selv

Hvis slik reise skal kunne gjennomføres uten eier, må man oppfylle kravene til kommersiell innførsel av kjæledyr. Dette gjelder både ved utreise og innreise fordi dette er felles europeiske regler.

De nye reglene finner du her:  http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/reise_med_og_innforsel_av_hund_katt_og_ilder_til_norge/kjaeledyret_kan_ikke_reise_til_utlandet_uten_eier.15186

Jeg har på vegne av Tromsø HK og NKK TF sendt brev til NKK v/Trine Hage, samt til Mattilsynet.  Så får vi vente å se hva som skjer. Men skal disse reglene etterleves, så blir det mange hunder som enten må omregistreres eller bli hjemme.  Vil NKK rekke å registrere alle hundene med «feil eier» før ferien starter?  Det er et stort spørsmål.

Tromsø, 2.6.2016.

Aase Jakobsen.