Brukshundgruppa
Besøkshund
Besøkshundgruppa ble dannet i 2012 av Hanne Fosshaug som en undergruppe til Tromsø Hundeklubb og den er nå underlagt brukshundgruppa. Gruppen består nå av flere aktive medlemmer som sammen jobber for å formidle kunnskap og informasjon om besøkshunder i Tromsø.
Forskning viser at hunder kan gi økt livskvalitet, dempe konflikter på sykehjem, lette besøk for pårørende og forbedre arbeidsmiljøet og dagen til de ansatte. På bakgrunn av dette ønsker vi å bidra til at også befolkningen i Tromsø skal få oppleve gleden og nytten hunder kan gi. På Heracleum og Laureng eldresenter har vi selv merket hvordan hundene gleder de eldre og letter stemningen når vi kommer, selv om det allerede er et fantastisk miljø på sentrene.
Besøkshundgruppa vektlegger trivsel og trygghet for både hund og bruker. En stor del av utdannelsen av hund går også på utdannelsen av hundefører. Det vektlegges kunnskap om hygiene og forståelse for at brukerne har forskjellige ønsker i møte med hunder. Vi arbeider for å gi et bredt tilbud av høy kvalitet på frivillig og profesjonell basis. Vi benytter utelukkende godkjente hunder, og har i dag 14 hunder som benyttes på skole, eldresenter og i psykiatrien med stor suksess.
Interessen og behovet for besøkshunder er større enn kapasiteten og derfor arrangeres et nytt besøkshundkurs i 2014. Kurset er omfattende med 38 timer undervisning, som inneholder teoretiske oppgaver, trening og mentaltesting av hundene. Det er fordelt over to hektiske helger med praktisk trening, mye humor, utvekling av kunnskap og erfaringer, stifting av nye bekjentskaper og nettverk. Kurset fokuser på bruk av hund på sykehjem, men det tilrettelegges etter ønsker og behov.
Til våren arrangert et nytt besøkshundkurs i to moduler 9-11 mai & 26-28 september 2014. For mer informasjon kontakt Sigrid Evensen på 97500077 eller sigrid.marie@hotmail.com.
Besøk oss på facebook Tromsø Hundeklubb – Besøkshund
Besøkshunder
Fire av Tromsø Hundeklubb sine utdannede og godkjente besøkshunder, besøker nå Heracleum jevnlig og deltar på enkelte arrangement på Laureng. For mer informasjon ta kontakt med aktivitetsleder Kristin Fjellheim eller hundeansvarlig Sigrid Evensen.
Kimmie og Deia er to labrador frøkner på 4 og 6 år som vil komme på besøk ukentlig med Sigrid Marie Evensen. Begge er snill og grei, men litt for glad i mat som labradorer flest.
Ravn er en 2 år gammel labrador som eies av Linda Manin. Han er godkjent besøkshund, men siden han er så ung og lykkelig trenger han fortsatt litt trening og vil være litt bakgrunnen.
Luna er en 4 år gammel Kinesisk nakenhund. Hun og Ida Bjellan har sjarmert alle selv om Luna ser litt merkelig ut. Hun er litt merkelig å ta på, men veldig varm og god og fin å ha på fanget.
Slik hindrer Wilma (2) ensomhet
Wilma (2), en blanding av kongepuddel og retriever, er nylig blitt den første godkjente besøkshund i Karlsøy kommune noensinne. Nå ønsker eieren Elfrid Heggesand å gi brukere på institusjoner på Hansnes nærkontakt med en hund som trent til oppgaven, nemlig å gi kos.
– Wilma har gjennomgått en lengre treningsperiode og har gjennomført og bestått tester som gjør hun godt egnet til formålet, forteller Elfrid Heggesand som har hatt hund hele livet sitt.
Krevende trening
Det var en avis annonse i våres som tente Heggesand til å melde på seg selv og Wilma på kurs for å bli besøkshund. Her ble det lagt frem et treningsopplegg som de begge gikk inn for med liv og lyst, og for bare en måned siden besto Wilma mentaltesten som ga godkjenningen.
– Det er ganske tøffe ting de må igjennom der, for de må tåle å bli tatt ganske hardt i uten å vise det minste tegn til aggresjon. I tillegg må de håndtere skarpe og uventede lyder, samt at de skal nærme seg folk forsiktig og uten å være utrygg. Enten brukerne sitter i en rullestol eller ligger i en seng, forklarer Heggesand.
Få i Troms
Ikke alle hundene som var med på kurset klarte den testen, men Wilma er nå en av svært få godkjente besøkshunder i hele Troms.
– Det er vanskelig å trene en hund til denne oppgaven. Dette er egenskaper hunden må ha i seg fra starten av. Min oppgave er få frem disse og trene dem til oppgaven de skal utføre. Viktigst av alt er at hunden må ville det selv og trives i oppgaven, sier Heggesand.
– Det betyr ikke at de hundene som strøk ikke er gode hunder. Snarere tvert om for de er godt trent. De passer bare ikke inn i akkurat denne oppgaven.
Roser tiltaket
Helse- og sosialsjef i Karlsøy kommune, Alf Lorentsen, er positiv til initiativet som Heggesand har tatt.
– Alle tiltak som skaper trivsel og velvære hos brukerne våre er vi åpne for, sier Lorentsen som kjenner til at Heggesand har holdt på med opptrening av besøkshund.
– Jeg regner med at hun og Wilma tar kontakt med oss, og så kan vi sammen se på hvordan vi eventuelt kan få til et opplegg.
Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt, både psykisk og fysisk. Å kjæle med hunden viser seg å senke blodtrykket og pulsen, samtidig som det frigjør gode hormoner i hjernen.