Apportkurs med oppstart 21. mars

26. februar 2022

Årets apportkurs legges opp med 8 treningskvelder fra 21.mars til og med 30.mai. Kurskveldene vil hovedsakelig bli brukt til demonstrasjon og innlæring av de enkelte momentene, samt øve på innlærte momenter i nærvær av andre hunder og folk og på nye steder. Daglig hjemmetrening må påregnes.

Hvem kan delta: stående fuglehunder. Grunndressur som sitt og innkalling, samt god kontakt, er en forutsetning. Gjennomført valpekurs er en fordel. Vi setter ingen eksakt aldersgrense utover dette. Max 10 deltagere.

Mål: en fuglehund som finner og bringer inn (apporterer) dødt eller skadet vilt på førers kommando.

Delmål 1: apportbevis. Nødvendig for å oppnå 1.premie AK på jaktprøve

Delmål 2: legge et grunnlag for å kunne delta på apportprøve (egen disiplin. Består av søk- og vannapport samt spor). 

Kursets varighet: 8 kurskvelder i perioden mars – mai. Individuell oppfølging og diskusjonsgruppe på lukket facebook-gruppe (frivillig, men anbefalt)

Forkunnskaper: hunden må være vant til å bli dressert. Kontakt, sitt og innkalling må beherskes.

Nødvendig utstyr: halsbånd, kobbel, apportbukk (dummy), etter hvert langline (kan lånes). Notisbok for føring av «treningsdagbok»

Sted: Klubbhuset i Kroken, eventuelt andre steder i nærheten for variasjon og generalisering

Oppstart:  Mandag 21. mars kl 18 – 20 på klubbhuset i Kroken. Gjennomgang av innholdet i kurset, forventninger, innlæringsmetoder mm (inne). Praktisk trening (ute). Øvrige kurskvelder blir i hovedsak ute, med alternerende trening/pauser. Det er ikke felles trening 18.4 (2.påskedag) og 16.5 (inneklemt fridag).

Om læringsmetoden: Fuglehundgruppa bruker dressurapport som metode. Vi øver inn ett og ett delmoment om gangen: først HOLDE, deretter BÆRE, så GRIPE, og til slutt å HENTE (søke etter) apportobjektet. Dette er den metoden som flest ekvipasjer lykkes med, og som gir oss mulighet til å terpe på detaljer underveis. Positivitet er et viktig grunnprinsipp i dressurapporten. Fører skal hjelpe hunden til å lykkes, og unngå å måtte korrigere. I år har vi med oss to instruktører fra spanielmiljøet, som trener litt annerledes. Med dette utvider vi verktøykassa vår. Samtidig setter det krav til at deltagerne selv vil måtte ta noen valg underveis ut fra hva man anser som best for seg og sin hund. Målet er en hund som apporterer villig under alle forhold og i alle situasjoner. Det er ikke til komme bort fra at varm, kanskje skadet fugl i en jaktsituasjon trigger byttelysten hos jakthunder. Vi skal kunne stole på at hunden ikke tygger/spiser rypa, lar være å plukke den opp, leker med eller stikker av med den, eller lar seg avlede og finner på noe annet spennende i stedet. Uansett metode kreves det stor egeninnsats fra førers siden, med daglig trening, konsentrasjon, konsekvens og tålmodighet.

Instruktører: Trude Giverhaug Torgeir Pedersen, Elisabeth Jarhelle, Nina Løvhaug (ikke alle instruktører er tilstede på alle treningene).

Påmelding: trudegiv@live.no. Vi trenger førers navn, adresse, tlf og fødselsår. Hundens navn, alder og rase.

Kursavgift:  kr 1 600,- for medlemmer i Tromsø hundeklubb, kr 2 200,- for ikke-medlemmer.

Annet: Interessen for apportprøve som jaktprøvegren er økende. Det er flere prøver i Nord-Norge til sommeren, også i regi av Fuglehundgruppa. Mer om dette på egen temakveld i løpet av våren.