Årets apportkurs legges opp med 3 (4) treningsøkter før og 3 (4) etter sommeren. Hensikten med et slikt tidsforløp er at deltagerne skal få tilstrekkelig tid til egentrening, under individuell veiledning, i løpet av sommeren. Kurskveldene vil bli brukt til demonstrasjon og innlæring av de enkelte momentene, samt øve på innlærte momenter i nærvær av andre hunder og folk og på nye steder.
Hvem kan delta: stående fuglehunder fra ca 1 års alder og oppover. Grunndressur som sitt og innkalling, samt god kontakt, er en forutsetning.
Mål: en fuglehund som finner og bringer inn (apporterer) dødt eller skadet vilt på førers kommando.
Delmål 1: apportbevis. Nødvendig for å oppnå 1.premie AK på jaktprøve
Delmål 2: på sikt delta på apportprøve (egen disiplin. Består av søk- og vannapport samt spor). Fuglehundgruppa vil avholde en temakveld om apportprøver i løpet av våren.
Kursets varighet: 6-8 kurskvelder i perioden mai – august. Individuell oppfølging og diskusjonsgruppe på facebook
Forkunnskaper: hunden må være vant til å bli dressert. Kontakt, sitt og innkalling må beherskes.
Nødvendig utstyr: halsbånd, kobbel, apportbukk, etter hvert eventuelt langline (kan lånes). Notisbok for føring av «treningsdagbok»
Sted: Klubbhuset i Kroken, eventuelt andre steder i nærheten etter sommeren for variasjon og generalisering
Oppstart: 15. mai kl 1800 på klubbhuset i Kroken. Øvrige kurskvelder: 22. mai, 19. juni. Kurskvelder etter sommeren: 7.august, 14.august, 21.august. Apportbevisprøve tirsdag 22.august. Ved behov kan ekstra kurskvelder besluttes i samråd med deltakerne.
Om læringsmetoden: Fuglehundgruppa bruker dressurapport som metode. Vi øver inn ett og ett delmoment om gangen og lærer apport «baklengs»; først HOLDE, deretter BÆRE, så GRIPE, og til slutt å HENTE (søke etter) apportobjektet. Dette er den metoden som flest ekvipasjer lykkes med, og som gir oss mulighet til å terpe på detaljer underveis. Positivitet er et viktig grunnprinsipp i dressurapporten. Fører skal hjelpe hunden til å lykkes, og unngå å måtte korrigere. Med dressurapport unngås vanlige problemer som tygging, manglende opptak av viltet, eller at hunden leker med eller stikker av med «byttet» eller lar seg avlede og finner på noe annet spennende i stedet. Metoden krever stor egeninnsats med daglig trening, konsentrasjon, konsekvens og tålmodighet.
Instruktører: Trude Giverhaug og Lars Kristoffersen
Kursavgift: kr 1000 (for medlemmer i Tromsø hundeklubb) og kr 1600 for ikkemedlemmer.
Annet: Norsk Vorstehhundklubb avdeling Troms arrangerer treningssamling med innlagt apportprøve på Setermoen 24.-25.juni. Samling/prøve er åpent for alle gruppe 7-hunder, har høy sosial faktor og kan anbefales som supplement til kurset. Se egen info om dette på fb NVK Troms, Nordland og Finnmark, eller kontakt Trude G. Apportprøve også i regi av NVK-Troms på samme sted 29.-30.juli.